Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
1. 1. 2015,
2.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 1. 2015, 2.51

8 let

Kako je v novo leto poletel slovenski kapitan na največjem airbusu A380

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Igor Vugrinec, slovenski kapitan največjega potniškega letala, je v silvestrski noči delal in peljal potnike iz Münchna v Dubaj. Kako je videti in koliko stane "praznovanje" na 12 tisoč metrih?

Silvestrski polet v novo leto z airbusom A380, slovenski kapitan v novo leto stopil na nebu nad Bukarešto

V tako imenovani najdaljši noči leta so včeraj v večini mest organizirali praznovanja, kljub prihodu novega leta pa nad nami ni obstal niti letalski promet. Med tistimi, ki so novo leto dočakali v službeni uniformi in so lahko letu 2015 nazdravili šele po koncu službe, je bil tudi slovenski pilot Igor Vugrinec.

Zvečer ob 21.40 je z letališča v Münchnu vzletel z airbusom A380-800, največjim in najhitrejšim potniškim letalom na svetu, in potnike odpeljal do Dubaja. Let je trajal okrog pet ur in pol, po lokalnem času pa so pristali ob 6.10 zjutraj.

Ko so vzleteli z nemškega letališča, so na cilju poti v Dubaju že vstopili v novo leto. Ko je bila ura polnoč in smo v leto 2015 vstopili še v našem časovnem pasu, je bil Vugrinčev airbus tik nad Bukarešto v Romuniji.

Letalo 51-letnega slovenskega kapitana ni prečkalo Slovenije, saj je naše kraje airbus obšel severno od Gradca v Avstriji in nato pot proti Bližnjemu vzhodu nadaljeval prek Madžarske.

"Za posadko novoletni let ni nič drugačen od običajnega, med potniki pa je nekoliko bolj veselo. Večina jih je novo leto praznovala po srednjeevropskem času, mi pa smo seveda nazdravili šele po varnem pristanku. Delovni dan kot vsi drugi. Žal sem bil tokrat na tem letu v posadki edini Slovenec," je povedal Vugrinec.

Petičnim potnikom na voljo zasebne suite, kopalnice in dva bara za veselo praznovanje

Do največ štirinajst potnikov, ki so za enosmerno vozovnico pripravljeni odšteti nekaj tisoč evrov, med letom tudi uživa v temu primernem razkošju. Prvi razred na airbusu A380 nudi zasebne suite z drsnimi vrati, potnik ima svoj mini bar, prilagodljivo ambitealno osvetlitvijo, sedež pa je mogoče spremeniti v pravo posteljo s povsem ravnim dnom in žimnico.

Vsi potniki prvega razreda se lahko tudi osvežijo v eni izmed dveh kopalnic s tušem.

Kdor potuje v poslovnem razredu, si je med letom svoj sedež z gumbom prav tako lahko spremenil v skoraj pravo posteljo.

Izkoristiti internetno povezavo in čestitko za novo leto objaviti z višine 12 tisoč metrov

Kljub razkošju petičnežev pa tudi na najbolj luksuznih letalih, kakršni sta denimo airbus A380 ali konkurenčni boeing 777, največ potnikov potuje v ekonomskem razredu. Tudi tam je na letalih največjih družb hrana in pijača kakopak brezplačna, le prostora je precej manj kot v prvem nadstropju.

Tudi potniki ekonomskega razreda pa so lahko včeraj ponoči na Vugrinčevem letalu svojim prijateljem in sorodnikom čestitko zaželeli kar prek satelitskega telefona, ki je na voljo pri vsakem sedežu, ali pa so morda izkoristili brezžično povezavo z internetom in ob prehodu v novo leto čestitko na socialna omrežja objavili kar z višine 12 tisoč metrov.

Ne spreglejte