Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
13. 12. 2016,
5.45

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Ford M-Sport Sebastien Ogier WRC 2017

Torek, 13. 12. 2016, 5.45

6 let, 8 mesecev

Ford fiesta WRC s 380 "konji", za volanom pa svetovni prvak Sebastien Ogier

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Ford je pred tedni predstavil novo generacijo fieste, enega najbolje prodajanih avtomobilov v Evropi. Njihov športni partner M-Sport iz Velike Britanije je na osnovi te fieste izdelal njeno dirkaško različico za zmagovanje na najtežjih relijih sveta, nepričakovano pa se bo za volan te fieste s 380 "konji" usedel štirikratni svetovni prvak v reliju Sebastien Ogier.

Ford fiesto WRC bo poganjal 1,6-litrski turbomotor ecoboost, ki bo imel 380 "konjev" in 450 njutonmetrov navora. Dovod zraka v turbopuhalo omejuje zdaj 33-milimetrski restriktor. Moč se na vsa štiri kolesa prenaša prek šeststopenjskega sekvenčnega menjalnika. Avtomobil ima lahko po pravilih FIA spet tudi aktivni sredinski diferencial. | Foto: M-Sport Ford fiesto WRC bo poganjal 1,6-litrski turbomotor ecoboost, ki bo imel 380 "konjev" in 450 njutonmetrov navora. Dovod zraka v turbopuhalo omejuje zdaj 33-milimetrski restriktor. Moč se na vsa štiri kolesa prenaša prek šeststopenjskega sekvenčnega menjalnika. Avtomobil ima lahko po pravilih FIA spet tudi aktivni sredinski diferencial. Foto: M-Sport

Nova ford fiesta: večja in z novimi lučmi v boj za vrh evropskega avtomobilskega trga
Bo prvi promotor nove ford fieste res svetovni reli prvak Ogier?
Brexit skozi oči Angleža, ki obrača milijone evrov in želi zaposliti Slovenca


Sebastien Ogier je od leta 2008 zmagal na 38 relijih za svetovno prvenstvo, 56-krat se je uvrstil na stopničke in postavil najboljši čas na 475 hitrostnih preizkušnjah. V zadnjih štirih letih je svetovni prvak postal s Volkswagnom. "Vsekakor me čaka veliko novih stvari. Nov bo dirkalnik, prav tako moštvo. Do prvega relija v Monte Carlu ni veliko časa, toda ko sem videl količino neizmerne želje po uspehu v ekipi Malcolma Wilsona, nisem več okleval," pravi Ogier. | Foto: Volkswagen Sebastien Ogier je od leta 2008 zmagal na 38 relijih za svetovno prvenstvo, 56-krat se je uvrstil na stopničke in postavil najboljši čas na 475 hitrostnih preizkušnjah. V zadnjih štirih letih je svetovni prvak postal s Volkswagnom. "Vsekakor me čaka veliko novih stvari. Nov bo dirkalnik, prav tako moštvo. Do prvega relija v Monte Carlu ni veliko časa, toda ko sem videl količino neizmerne želje po uspehu v ekipi Malcolma Wilsona, nisem več okleval," pravi Ogier. Foto: Volkswagen Pri Fordu so svojo blagovno znamko desetletja gradili tudi prek uspehov v avtomobilskem športu. So eden najbolj tradicionalnih partnerjev svetovnega prvenstva v reliju, kjer so do zdaj osvojili 82 posamičnih zmag, se 335-krat uvrstili na zmagovalne stopničke in najhitrejši čas postavili na skoraj 2.800 hitrostnih preizkušnjah. Manjkajo jim le najprestižnejši naslovi svetovnih prvakov. V konkurenci voznikov so ga z Arijem Vatanenom osvojili davnega leta 1981, med proizvajalci so zmagali trikrat, od tega skupaj s svojim britanskim športnim partnerjem M-Sportom dvakrat, in sicer v letih 2006 in 2007.

Zavrnil ponudbo velike Toyote, sprejel roko zasebnikov iz severa Anglije

Toda Ford je zdaj izdelal novo generacijo fieste, ki spada med tri najbolje prodajane avtomobile v Evropi. Ford se letos v Evropi bori za drugo mesto med najbolje prodajanimi avtomobilskimi znamkami, letos bodo imeli tudi približno milijardo evrov dobička. Za nameček jim je zdaj uspel še veliki met. Po nenadnem umiku Volkswagna iz svetovnega relija je prvi voznik brutalno zmogljive ford fieste WRC postal nihče drug kot štirikratni svetovni prvak v reliju Sebastien Ogier.

Ogier je testiral tudi Toyotin dirkalnik WRC, a ga ta ni prepričal. Prvi voznik Toyote je postal dozdajšnji Ogierjev moštveni kolega Jari-Matti Latvala. | Foto: Toyota Ogier je testiral tudi Toyotin dirkalnik WRC, a ga ta ni prepričal. Prvi voznik Toyote je postal dozdajšnji Ogierjev moštveni kolega Jari-Matti Latvala. Foto: Toyota Vrhunski francoski dirkač je namreč zavrnil ponudbo Toyote, največjega proizvajalca avtomobilov na svetu, in pogodbo raje podpisal z zasebnim moštvom M-Sport iz Velike Britanije. Ustanovitelj Malcolm Wilson blizu Cockermoutha zaposluje dobrih 200 ljudi. Med temi je od septembra tudi slovenski inženir Florjan Rus.  

Svoj razvojni denar zaslužijo sami. Izdelujejo in prodajajo dirkalnike za različne ravni avtomobilskega športa, uspehi v svetovnem prvenstvu pa so zanje največji dokaz lastne kredibilnosti. Wilson je kot stari maček dirkaškega posla dolgo čakal na to priložnost. Pred leti si je odkrito želel pogodbe s Sebastienom Loebom. Ko je bil blizu dogovoru z Ogierjem, je Ford ravno umaknil pokroviteljstvo in denarja za dirkača takega kova preprosto ni bilo.

Dirkalnik so pri M-Sportu izdelali na osnovi nove generacije ford fieste. Najopaznejša sprememba so vodoravno postavljene zadnje luči, fiesta je tudi nekoliko večja od predhodnice. | Foto: M-Sport Dirkalnik so pri M-Sportu izdelali na osnovi nove generacije ford fieste. Najopaznejša sprememba so vodoravno postavljene zadnje luči, fiesta je tudi nekoliko večja od predhodnice. Foto: M-Sport

Ford fiesta WRC s prestižno štartno številko 1

Še pred dvema mesecema Wilsonu ni kazalo najbolje, a nato sta vse spremenila usoda in Volkswagnov umik. Na predzadnjem reliju svetovnega prvenstva v Walesu sta si Ogier in Wilson izmenjevala besede spoštovanja in občudovanja, zdaj bosta s številko 1 v novo sezono zapeljala celo kot tiha favorita za naslov svetovnega prvaka.

"Na reli Monte Carlo odhajamo s številko 1 na vratih in eno najmočnejših vozniških zasedb, kar smo jih imeli v zadnjih letih," je po podpisu pogodbe povedal Wilson, ki bo v drugi dirkalnik posedel še vedno boljšega Estonca Otta Tanaka. Wilson je prepričan, da so njegovi inženirji izdelali vrhunski dirkalnik. Poudaril je, da pri razvoju ni bilo varčevanja in da je razvojnikom dal vse, kar so potrebovali. Podpis pogodbe s svetovnim prvakom je bila njegova naloga in opravil jo je z odliko.

Malcolm Wilson bo prihodnje leto praznoval 20 let sodelovanja s Fordom. Jubilejno leto bo začel s številko 1 na enem izmed svojih dirkalnikov, s katerim bodo Britanci med resnimi kandidati za naslov svetovnega prvaka. | Foto: Malcolm Wilson bo prihodnje leto praznoval 20 let sodelovanja s Fordom. Jubilejno leto bo začel s številko 1 na enem izmed svojih dirkalnikov, s katerim bodo Britanci med resnimi kandidati za naslov svetovnega prvaka.

Pet dirkalnikov WRC vrača duh legendarne skupine B

M-Sport je zadnji predstavil svoj dirkalnik WRC za prihodnjo sezono, v kateri prihajajo nova tehnična pravila, z njimi pa bistveno močnejši, hitrejši in na pogled atraktivnejši dirkalniki.

Na relije se nedvomno vrača duh nekdanje skupine B. Dirkalniki bodo imeli okrog 380 "konjev", atraktivne aerodinamične pakete, vračajo se aktivni sredinski diferenciali, manjša bo masa in podobno. To je zaščitni znak vseh avtomobilov: ford fieste WRC, citroëna C3 WRC, toyote yaris WRC in hyundaia i20 WRC.

Enako velja tudi za Volkswagnovega pola WRC. Nemci bodo zanj končali uradno homologacijo, in če se bo v prihodnjih dneh našel zasebni pokrovitelj, bi tudi ti dirkalniki z najetimi strokovnjaki Volkswagen Motorsporta iz Hannovra lahko še naprej vozili po najzahtevnejših dirkah sveta. Med njimi bi bil prav gotovo tudi Slovenec Zlatko Kvar.

Ne spreglejte