Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 1. 2008,
14.49

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 21. 1. 2008, 14.49

8 let, 1 mesec

Zbledele registrske tablice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Lastniki večinoma kar lepo skrbimo za tehnično brezhibnost svojih vozil. Ne samo zato, ker je to pogoj za registracijo vozila in s tem za udeležbo v prometu. Kako pa je s skrbjo za registrske tablice?

Z vozilom, ki nima napak, je manj možnosti, da se zapletemo v prometno nezgodo. Predpisi pa poleg tehnične brezhibnosti zahtevajo tudi določeno urejenost registrskih tablic. Le-te morajo biti med drugim čitljive. Toda kdo ima tu večjo korist? Lastniki vozil ne prav velike, zlasti kadar na dom dobijo položnico zaradi prehitre vožnje.

Predpisi so jasni

Korist gor ali dol, če nočemo, da nas takoj udarijo po žepu, je potrebno upoštevati predpise. Zakon o varnosti cestnega prometa določa, da morajo biti registrske tablice pritrjene na mestu, ki ga je predvidel proizvajalec vozila, in sicer tako, da so dobro vidne in čitljive, da niso poškodovane, upognjene, zakrite, dodatno prevlečene ali prekrite.

Z zbledelo tablico proti radarju?

Kaj pomeni neuporabna tablica? Pomeni, da ne služi več svojemu namenu. Kaj pa je njen namen? Če smo malo cinični, bi rekli, da nas lahko radar lepše in bolj zagotovo ujame, v ostalih primerih pa tudi, da lahko izsledijo pobeglega povzročitelja nesreče. Torej, če so številke in črke na tablici zbledele in niso več čitljive, jo mora lastnik zamenjati.

Plusi in minusi zbledelih tablic

Večina med nami je verjetno mnenja, da ima zbledela registrska tablica več prednosti kot slabosti. Če smo na cesti prehitri in nas slika policijski radar, se na tak način lahko ognemo kazni. Kaj pa če zgodbo obrnemo? Denimo, da pride do prometne nesreče, v kateri utrpimo škodo, povzročitelj pa poskuša pobegniti. V primeru, da je njegova registrska tablica močno zbledela in ne bomo mogli razbrati številk, se bomo lahko le obrisali pod nosom. Če pa so številke vidne, ga bo policija kljub pobegu lahko izsledila.

Pobarvane tablica

Ali ne bi bilo lažje (beri ceneje), če bi številke zelo natančno prevlekli s črnim vodoodpornim pisalom? Ne, ne bo šlo. Nekdo vendarle mora zaslužit! Zakon pravi, da je potrebna menjava neuporabne tablice, ne pa vzdrževanje. Poleg tega ni dovoljeno spreminjati barve, saj se v nasprotnem primeru to šteje, kot da vozilo ni označeno s predpisanimi tablicami. Takšen avtoličarski poseg v lastni režiji bi lahko stal 40.000 SIT. Če bi bili zelo dlakocepski, bi se lahko zagovarjali, da niste spremenili barve, saj ste vendarle uporabili črno pisalo in ne rdečega.

Navodila za vzdrževanje, garancija

Po navodilih za vzdrževanje in uporabo tablic nudi proizvajalec petletno garancijo za kakovost odsevne folije, barve znakov in grba. Pri čiščenju registrskih tablic se lahko uporablja le sredstva za nego vozila - avtošampone. Nikakor se ne sme uporabljati ostrih predmetov, brusilnih aparatov in visokotlačnih brizgalnih šob na razdalji, ki je manjša od 50 centimetrov.

Ne spreglejte