Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 12. 2007,
7.11

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 18. 12. 2007, 7.11

8 let, 1 mesec

Vožnja pod vplivom zdravil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ne govorimo o aspirinu, ampak o nekaterih zdravilih na recept, za katere niti pomislili ne bi, da vsebujejo učinkovine, ki vplivajo na sposobnost vožnje.

Vsi vemo, da je alkohol eden poglavitnih krivcev za večino prometnih nesreč, zato je tudi vsem jasno, da je vožnja v vinjenem stanju prepovedana. Alkohol namreč upočasni reakcije in zmanjša sposobnost zaznavanja okolja ter ima še kup drugih negativnih posledic. Na spisku prepovedanih substanc so seveda tudi mamila, le redko kdo pa ve, da imajo podobne učinke lahko tudi zdravila. Seveda ne govorimo o aspirinu, ampak o nekaterih zdravilih na recept, za katere niti pomislili ne bi, da vsebujejo učinkovine, ki vplivajo na sposobnost vožnje.

Za kakšna zdravila gre?

Na sposobnost upravljanja vozil in strojev vpliva cel kup različnih zdravil, velja pa omeniti predvsem tista, po katerih posega največ ljudi. V prvi vrsti so to analgetiki, torej zdravila za zdravljenje bolečin, antiepileptiki (proti epileptičnim napadom), zdravila za zdravljenje zasvojenosti, migrenskih glavobolov, kašlja in tako naprej. Še pomembneje je to, da v to skupino spadajo tudi uspavala in pa zdravila proti slabosti oziroma potovalni slabosti. Nekatera zdravila sama po sebi niti niso nevarna, do neželenih učinkov pa pride v kombinaciji z alkoholom, zato velja paziti tudi v tej smeri.

So ta zdravila posebej označena?

Vsa ta zdravila so ustrezno označena, težava je v tem, da le redko kdo dovolj natančno prebere navodila in se po njih ravna. Strokovni izraz za vrsto zdravil, ki vplivajo na človekove motorične sposobnosti je trigonik, jih pa je potrebno razdeliti v dve skupini. V prvi so zdravila, pri katerih je upravljanje z vozili delno prepovedano oziroma ga odsvetujejo in ta zdravila so označena s trikotnikom. Druga skupina pa so zdravila, pri katerih velja popolna prepoved vožnje, slednja pa so označena s polnim trikotnikom rdeče barve.

Koliko teh zdravil se v povprečju izda ...

V povprečju je na vsakem petdesetem izdanem receptu zdravilo iz druge vrste trigonikov (ki prepoveduje vožnjo), vsak sedmi recept pa vsebuje zdravila iz prve skupine. Osupljivo pa je dejstvo, da okoli osemdeset odstotkov udeležencev, ki jemljejo zdravila, ne pozna njihovega vpliva na psihofizične lastnosti, pa čeprav vsaj delno na njih vpliva skoraj petina zdravil. Odkrivanje voznikov, ki vozijo pod vplivom trigonikov je zelo težko - večino se jih odkrije šele takrat, ko pride do prometne nesreče. Letos so policisti odkrili že 37 takšnih udeležencev prometa, od tega jih je bilo 24 odkritih ravno v prometni nesreči.

Kakšni so simptomi jemanja trigonikov?

Simptomi so seveda različni, najpogostejši učinki takšnih zdravil pa so zmanjšana pozornost, zaspanost, upočasnjena hitrost odziva ali nadzor dogajanja, vrtoglavica, motnje vida in sluha, slabost ali celo nenadna agresivnost. Prav noben od simptomov med vožnjo ni zaželen, eden najpogostejših krivcev za prometne nesreče pa je ravno upočasnjena hitrost odziva. Na praktičnem preizkusu, ki sta ga izvedla farmacevtsko društvo in inštruktor Brane Legan, smo se lahko prepričali, da že pol sekunde počasnejša reakcija lahko privede do neljubih posledic.

Preizkus na poligonu

Voznikov na poligonu seveda niso "nafilali" s tabletami, ampak smo s pomočjo posebnih očal, ki jih uporablja slovenska policija (in povzročijo podoben efekt, kot, če bi spili preveč alkohola) preizkusili reakcije v praksi. Že preproste naloge, kot je nalivanje vode v kozarec, so postale prezahtevne, vožnja po poligonu pa je bila bolj podobna slalomu po ovirah in ne mimo njih.

Kaj pravi slovenska zakonodaja?

Za vozilo šteje vsako prevozno sredstvo, namenjeno vožnji po cesti, torej ne le avtomobil, tovornjak ali motor, ampak tudi kolo. Prisotnost psihoaktivnih snovi policisti ugotavljajo tako, da med drugim preverjajo velikost zenic, kazen za vožnjo ob uporabi enega od takšnih zdravil pa je enaka kazni za vožnjo pod vplivom mamil. Končni rezultat je namreč lahko zelo zelo podoben. Zato velja pred jemanjem zdravil na recept (pa tudi nekaterih brez recepta) dobro preveriti, če njihove učinkovine vplivajo na vaše psihofizične sposobnosti.

Ne spreglejte