Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 1. 2008,
11.56

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 22. 1. 2008, 11.56

8 let, 1 mesec

Letaki na vetrobranskih steklih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vsi smo se bolj ali manj že kdaj razveselili reklamnega lističa, vpetega za brisalce na vetrobranskem steklu. To je že dolgo časa znana in vsiljiva domislica sodobnega marketinga.

Pri tem verjetno velja pravilo, da več kot je reklam, bolj bodo ljudje obveščeni in več denarja bodo pripravljeni potrošiti. Ali to res velja? Glede na dejstvo, da so takšni letaki za marsikoga zelo moteči, lahko to doseže ravno nasproten učinek. Oglaševanega predmeta se zaradi takšnega neprimernega načina reklamiranja poskušamo celo izogniti.

Ali je takšno početje dovoljeno?

Potem ko smo se nejevoljno znebili letaka, se začnemo spraševati, ali je takšno raznašanje dovoljeno? Brskamo po predpisih in ne najdemo nič ustreznega, kar bi prepovedovalo takšno dejanje. Zaradi tega lahko kot hudičev odvetnik zagovarjamo dve stališči (odvisno od tega katero stran zastopamo). Lahko izhajamo iz naše lastninske pravice nad vozilom in to pomeni, da imamo pravico imeti stvar v posesti, jo uporabljati in uživati na najobsežnejši način ter z njo tudi razpolagati.

Ni dovoljeno!

Naše vozilo ni poštni nabiralnik, kamor bi se odlagal reklamni material. Zatikanje letakov na naše vozilo je vdor v našo lastnino in kršenje lastninske pravice, omejitve pa lahko določi le zakon. Ker ne najdemo zakona, ki bi dopustil takšno omejevanje naše lastninske pravice, lahko rečemo, da brez soglasja lastnika zatikanje letakov za brisalce ni dovoljeno.

Je dovoljeno!

Po drugem stališču pa lahko odvetnik zagovarja pravilo, da je posameznikom in pravnim osebam zasebnikom dovoljeno storiti vse, kar jim ni izrecno prepovedano in to bi lahko uporabili za naš primer. Če nek predpis takšnega početja ne prepoveduje, je takšno ravnanje dovoljeno. Zatikanje letakov torej je dovoljeno.

Kako je z varstvom naše lastninske pravice?

Po stvarnopravnem zakoniku je možno sodno varstvo pred vznemirjanjem in sicer tako, da lastnik s tožbo zahteva, da vznemirjanje preneha in se tudi prepove za vnaprej. V primeru letakov bi lahko zahtevali le, da se prepove bodoče zatikanje letakov na naše vozilo, saj smo predhodne letake odstranili že sami. Če nam je raznašalec povzročil škodo na vozilu, je seveda poleg prepovedi vznemirjanja možen tudi odškodninski zahtevek. V sodni praksi verjetno še ni prišlo do takšne tožbe, saj gre pri letakih običajno le za slabo voljo voznikov in se jim zadeva ne zdi tako pomembna, da bi vlagali tožbe, seveda če jim pri tem ni bila povzročena materialna škoda. Mogoče pa bo do tega prišlo, ko bo določenim posameznikom stalno bombardiranje s takšnimi reklamami seglo "vrh glave".

Poštne nabiralnike lahko zavarujemo …

Zakon o poštnih storitvah je uvedel rešitev za nenaslovljene oglaševalske, marketinške in druge reklamne pošiljke. Tisti, ki jim kupi reklamnega materiala že dosegajo vrh glave, si lahko omislijo posebno nalepko rumene barve, ki jo je izdala Agencija za pošto in elektronske komunikacije Republike Slovenije. Nalepko morajo poleg izvajalcev poštnih storitev spoštovati tudi druge pravne in fizične osebe. Kupiš jo za poceni denar in nalepiš na vidno mesto poštnega predalčnika. Na ta način si zavaroval poštni predalnik pred neželenim reklamnim materialom.

… zakaj ne bi mogli tudi naših vozil?

Ali ne bi bilo lepo, da bi lahko v vsakem kiosku kupil takšno nalepko tudi za svoj avtomobil? Res je, da smo izhajali iz stališča, da takšno ravnanje krši našo lastninsko pravico in torej ni dovoljeno, pa vendar se vojna letakov zaradi tega verjetno ne bo ustavila. Nalepka bi mogoče vsaj malo opozarjala raznašalce reklam in bila mogoče celo učinkovita. Lastnik naj bi jo nalepil na vetrobransko steklo in tako jasno izrazil stališče, da se ne strinja s takšnim ravnanjem. V tem primeru bi bil raznašalec letakov lahko celo kaznovan.

Ne spreglejte