Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 1. 2008,
14.14

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 18. 1. 2008, 14.14

8 let, 1 mesec

Kazenske točke v cestnem prometu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vozniki, ki se pogosto srečujejo z organi pregona, se najbolj bojijo "pik". Raje bi plačali večjo globo, saj se točke kopičijo v določenem obdobju in grozijo z odvzemom vozniškega dovoljenja.

Koliko kazenskih točk lahko naberemo in koliko časa po odvzemu izpita tega lahko pridobimo nazaj, sta le dve vprašanji med mnogimi, ki se porajajo marsikateremu vozniku. Zaradi novega, že nekaj časa veljavnega Zakona o prekrških, pa se bodo kršitelji cestnoprometnih predpisov še bolj tresli za svoja vozniška "življenja".

Koliko kazenskih točk nam lahko izrečejo?

Izrečejo se lahko v višini od 1 do 18 kazenskih točk (osemnajsta točka hkrati pomeni odvzem). Pri vsakem prekršku je določena višina kazenskih točk, za najhujše prekrške pa nas lahko sodnik kaznuje z vsemi možnimi osemnajstimi kazenskimi točkami in odvzemom vozniškega dovoljenja. Voznikom začetnikom za odvzem dovoljenja velja strožja ureditev, 7 kazenskih točk v obdobju treh let.

Odvzem vozniškega dovoljenja

Če v obdobju treh let dosežemo ali presežemo zgoraj navedeno število kazenskih točk, sledi sklep o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja za vse kategorije motornih vozil. Ta sklep izda pristojno sodišče na podlagi obvestila Ministrstva za notranje zadeve. Za ponovno pridobitev dovoljenja je potrebno znova opraviti vozniški izpit, in sicer samo za tisto kategorijo, s katero smo storili prekršek, za katerega so nam bile izrečene kazenske točke. V vozniško dovoljenje pa se nam po uspešno opravljenem izpitu ponovno vpišejo še vse ostale kategorije. Izpit lahko opravljamo po šestih mesecih, če so nam odvzeli vozniško dovoljenje prvič, če so nam ga odvzeli drugič po enem letu, po dveh letih pa, če smo brez dovoljenja ostali večkrat.

Problem ponovne pridobitve vozniškega dovoljenja

Zakon o varnosti cestnega prometa v 148. členu nejasno pravi, da je potrebno po odvzemu vozniškega dovoljenja opraviti izpit za vozilo tiste kategorije, s katerim smo naredili prekršek ali prekrške, za katere so nam bile izrečene kazenske točke. Če naredimo prekršek, za katerega smo dobili naenkrat 18 kazenski točk oziroma več prekrškov z istim vozilom, je stvar jasna. Izpit opravimo za tisto kategorijo, za katero so nam odvzeli izpit. Kaj pa, če smo točke pridobivali z različnimi vozili, na primer pet kazenskih točk z motorjem, šest z avtomobilom in sedem s tovornjakom? Ali lahko izberemo, za katero vozilo bomo opravili izpit? Za nas bi bilo najlažje ponovno opravljati izpit za tisto kategorijo, kjer bomo imeli najmanj stroškov.

Novi zakon o prekrških je strožji

Zakon o prekrških, ki se je začel uporabljati 1.1.2005 je glede kazenskih točk prinesel strožjo ureditev za pogoste storilce prekrškov. Obdobje zbiranja točk je namreč podaljšal iz dveh na tri leta. Če ste prej komaj čakali, da vam pretečeta dve leti za izbris točk, se vam bo vaša agonija zavlekla še leto dlje. V enem letu pa se lahko zgodi marsikaj in lahko vam celo uspe "zbrati" manjkajoče točke za odvzem vozniškega dovoljenja.

Zakon je bil že spremenjen

Tujci niso več privilegirani: Za razliko od prejšnjega zakona, po sedaj veljavnem tujci niso več priviligirani. Za hud prekršek se jim izpita sicer še vedno ne more odvzeti, lahko pa se jim prepove njegova uporaba na našem ozemlju v obdobju do enega leta.

Pritiski avtoprevoznikov: Problem poklicnih voznikov je bil ta, da jim je ob prekršku na primer z B kategorijo, sledilo prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja za vse kategorije, tudi za tisto, s katero je opravljal poklic (na primer C kategorijo). Po novem se lahko z zakonom določi, da se posameznim vrstam voznikom (to naj bi bili poklicni vozniki) izreče prenehanje veljavnosti le za posamezno kategorijo motornih vozil. Izjema velja, če bi s storitvijo enkratnega prekrška dobili 18 kazenskih točk. V tem primeru se mu izreče prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja za vse kategorije in ne le za posamezno.

Ne spreglejte